Standard nadany :)

Podziel się wrażeniami po SPC lub zadaj pytania absolwentom

Standard nadany :)

Postprzez Leszek Zawlocki w 09 Paź 2008 22:02

Przyglądam się nowopowstałym kursom coachingu i z zadowoleniem odkrywam, że nadaliśmy nowe standardy jakości. Należą do nich:
1. Procesowość edukacji - uwzględnienie relacji interpersonalnych i dynamiki procesu grupowego w czasie szkolenia.
2. Elementy różnych modalności psychologicznych i terapeutycznych - m.in. model poznawczo-behawioralny, Gestalt, psychologia humanistyczna...
3. Etapowość szkolenia i superwizje.
Zakładam, że wkrótce będą mieli również praktyki w swoich programach (bo na razie tylko my to proponujemy).
Cóż, dobra robota. Gratuluję moim coachom, trenerom i samemu sobie :). Wkrótce jeszcze podniesiemy poprzeczkę.
Życie to nie problem do rozwiązania, lecz przygoda do przeżycia...
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Dołączenie: 29 Sie 2008 16:34
Miejscowość: Kraków

Re: Standard nadany :)

Postprzez Leszek Zawlocki w 22 Gru 2008 12:07

UNIKATOWOŚĆ SZKOŁY PROFESJONALNEGO COACHINGU

• Jest to największy kurs coachingu w Polsce: ponad 310 godzin dydaktycznych na dwóch etapach. Jeśli włączyć praktyki, indywidualne coachingi, warsztaty specjalistyczne, superwizje i zadania domowe, prawdopodobnie jest to największy kurs z zakresu coachingu na świecie!

• Jesteśmy jedną z nielicznych szkół coachingu, która ma w programie trening interpersonalny i grupowy coaching rozwojowy (intrapersonalny).

• Kurs podzielony jest na etapy, co daje możliwość zintegrowania poznanych treści i nabytych umiejętności, z możliwością zakończenia bądź wznowienia edukacji na dowolnym poziomie.

• Program oparty o rzetelne podstawy teoretyczne i warsztatowe, prezentujący holistyczne ujęcie coachingu (tzw. Coaching przez duże „C”).

• Różne modalności – elementy podejścia poznawczo-behawioralnego, racjonalnej terapii zachowań, gestaltu, analizy transakcyjnej, NLP i SFA.

• Przygotowujemy do pracy w różnych obszarach życia i działania (nie tylko w biznesie).

• Wszystkie sesje szkoleniowe mają charakter warsztatowy i treningowy.

• Wykładowcy – coachowie, trenerzy i psychoterapeuci. Przede wszystkim praktycy.

• Posiadamy własne, wysokie standardy prowadzenia coachingu. Są one zgodne ze standardami dużych międzynarodowych stowarzyszeń coachingowych (ICF, ICC, IAC, EMCC).

• Główny cel Szkoły to stworzenie najlepszych ludzi w swojej branży. Przekazujemy więc nie tylko narzędzia do prowadzenia coachingu, lecz również kształtujemy postawę coacha–profesjonalisty, postawę, która bazuje na spójności z postawą życiową.

• Na trzecim etapie Szkoły jest wymóg pracy z klientem zewnętrznym pod superwizją. Dzięki temu każdy absolwent całego cyklu szkoleniowego jest rzeczywiście przygotowany do pracy coacha.

• Edukujemy kompleksowo i elastycznie – na trzecim etapie można zrobić dowolną specjalizację w coachingu.

• Jesteśmy nastawieni na rzeczywistą pomoc, a nie na zarabianie na uczestnikach. Zależy nam na stworzeniu profesjonalistów, którzy uwzględniają również wymogi etyczne w coachingu.

• Proponujemy bardzo korzystną cenę szkolenia i możliwość płatności ratalnej.
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Postprzez AnaDe w 24 Gru 2008 22:01

Brzmi dumnie, tzn. gdybym była współtwórcą to bym była dumna ze swoich dokonań :)
AnaDe

Dołączenie: 30 Lis 2008 21:31

Postprzez Leszek Zawlocki w 26 Gru 2008 17:13

Jestem bardzo dumny :) Wciąż żałuję, że nie mogę być uczestnikiem tej szkoły...
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Postprzez AnaDe w 26 Gru 2008 21:18

Jak to nie możesz być?
To że nie jesteś nie oznacza że nie możesz być?
Nie chce mi sie zadawać pytań coachingowych, toteż podam od razu gotowe rozwiązanie:)

Podejrzewam, że szkoła będzie sie rozwijać (jak jest taka dobra to pewnie będzie). Z czasem będziesz miał wiecej wykładowców/trenerów. Jak już będzie tak, że wszystkie zajecia będą prowadzić inne osoby niż Ty, to wtedy idź sobie jako uczestnik :D
PS. Wiesz zrób w przyszłosci jakąś taką edycję The Best i wtedy bądź uczestnikiem:)

Genialny pomysł, co?
AnaDe

Dołączenie: 30 Lis 2008 21:31

Postprzez Leszek Zawlocki w 27 Gru 2008 05:13

Hehe, pomysł ten wpadł mi dawno do głowy...
Po pierwsze, aktualnie jest ośmiu wykładowców/trenerów i uczestniczę w ich zajęciach. Po drugie, rozwijam się - czyli coraz więcej wiem o coachingu (tak teoretycznie jak i praktycznie). Więc im dłużej ja będę prowadził, tym mniejsza szansa, że czegoś nie będę wiedział czy potrafił. Po trzecie - zajęcia bywają nagrywane, więc teoretycznie mogę iść na swoje własne zajęcia jako uczestnik :))

Tak naprawdę, to, co nadaje charakter i niepowtarzalny klimat tej szkole, to uczestnicy. Jeśli żałuję, że nie jestem uczestnikiem kursu, to między innymi dlatego, że nie jestem członkiem grup na kolejnych edycjach. Bo każda jest na swój sposób "the best"!
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Postprzez Leszek Zawlocki w 04 Lut 2009 14:46

Pojawiają się już pierwsze podróbki SPC :). Nie podam linka, bo nie byłoby to w porządku, ale jak ktoś posiedzi na googlach...
Gdzieś na początku lat '90, kiedy chodziłem po bazarach, można było kupić walkmany firmy PANASCANIC lub ciuchy "marki" ADIDOS - tandeta made in China. Nawiązanie do marek Panasonic i Adidas było aż nazbyt oczywiste.
Tym samym skłania mnie to do zdefiniowania zwłaszcza nazwy "profesjonalny coaching" w kontekście naszych szkoleń. Jak rozumiesz słowo "profesjonalny"? Z czym Ci się kojarzy "profesjonalny coaching"? Czekam na posty lub kilka zdań na priva.
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Postprzez Teresa Foszcz w 05 Lut 2009 20:43

Po ostatnich kontaktach z środowiskiem coachingowym dochodzę do wniosku że SPC z tym czego uczy, czego można doświadczyć, na poziomie umysłu, serca i intuicji to powinien kosztować z 30 000 tyś.
I myślę że ta cena z czasem będzie się dla mnie znacznie powiększać, a jak dojdzie do 100 000 to będę trenem w SPC! ( a co, takie moje jawne marzenie:)
Pozwól sobie, być wyjątkową osobą.
Awatar użytkownika
Teresa Foszcz

Dołączenie: 10 Sie 2008 07:30

Postprzez Leszek Zawlocki w 31 Mar 2009 23:17

Jedna ze szkół coachingu ogłasza, że w swoim programie ma 350 godzin. Tyle, że trwa... kilka dni. :) Zapytałem ich, jak im udało się upchać te godziny w tak krótkim programie. Do dziś nie uzyskałem odpowiedzi.
Echh, chyba bardzo im zależy, żeby przebić się na rynku.
Awatar użytkownika
Leszek Zawlocki
Administrator

Postprzez Teresa Foszcz w 09 Kwi 2009 13:52

Teresa Foszcz napisał(a): I myślę że ta cena z czasem będzie się dla mnie znacznie powiększać, a jak dojdzie do 100 000 to będę trenem w SPC! ( a co, takie moje jawne marzenie:)

:)jak ja to lubię... hih..
Bo tak na prawdę są to marzenia które działają na stwierdzenie -> "To tylko kwestia czasu" :D
Pozwól sobie, być wyjątkową osobą.
Awatar użytkownika
Teresa Foszcz

Dołączenie: 10 Sie 2008 07:30

Powróć do SPC - Szkoła Profesjonalnego Coachingu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość